UNA INTERVENCIÓ ARQUITECTÒNICA AGOSARADA
L’edifici ubicat a la Plaça Major té una superfície i distribució diferents de l’original de la casa, ja que per adequar-lo a la seva nova funció es van afegir alguns solars veïns i es va apostar per una arquitectura imponent i espectacular.
El resultat és una combinació eclèctica i esplèndida entre, d’una banda, criteris minimalistes en què dominen el vidre, el coure i el ferro rovellat, amb formes que exalten la bellesa de la línia neta i la reducció de gruixos fins a límits que fan fixar l’atenció. I de l’altra, criteris barrocs als quals ja forçaven les construccions existents, pedra sobretot, i que es multipliquen en cadascú de les intervencions.

L’EDIFICI
El Mayoral Espai d’Art es troba ubicat en un edifici singular i únic, que és el resultat de dos construccions que es comuniquen entre si.
El primer edifici es troba ubicat al número 23 de la Plaça Major de Verdú, el centre de la vida social del poble, i la casa pairal popularment s’ha conegut amb el nom de Cal Jan.
Mayoral espai d´art
Cal Jan va ser construït al segle XV, com la resta d’edificis del carrer, i ja aleshores era una casa important a Verdú. Les llindes dels balcons del primer pis són un exemple del 1600. A la façana hi ha una inscripció del 1695, quan es va reconstruir.
Va ser rehabilitat entre els anys 1999 i 2003 conservant la façana original, i es va obrir al públic el 4 de setembre de 2004 com a Museu de Joguets i Autòmats.
El segon edifici és tot d’obra nova, previ enderrocament de la construcció existent, i està ubicat al carrer Arquebisbe Terés, número 7.
El 2008 es presentà públicament el projecte de construir un nou edifici contigu al Museu de Joguets i Autòmats per donar nous usos complementaris a l’activitat de Museu, i es va obrir al públic a finals de 2009.
Es tracta de 1.000m2 més distribuïts en planta soterrani, planta 1 i planta 2.DESCRIPCIÓ DELS ESPAIS
La suma de les dos edificacions dóna una superfície total de 3.000m2. No hi ha barreres arquitectòniques i disposa d’un ascensor per cada una de les zones.
 • Planta soterrani
  [només al segon edifici]
  Destinada a magatzem i sala de màquines per a instal·lacions
 • Planta baixa
  Zona de recepció i acollida
  Botiga amb més de 250m2
  (comunica les dos construccions)
  Lavabos
  Magatzem
 • Primera planta
  Exposició
  Sala multifuncional per a actes puntuals
  (comunica les dos construccions)
  Lavabos per a senyors, senyores i minusvàlids amb canviador per a nadons
  Magatzem
 • Segona planta
  Exposició
  Sala multifuncional per a actes puntuals
  (comunica les dos construccions)
  Magatzem
 • Tercera planta
  Exposició
 • Planta altell
  [només al primer edifici]
  Despatx i arxiu
  Sala de reunions
  Cuina office

FITXA TÈCNICA
 • Daniel Gelabert
  La Biblioteca Pública de Lleida o l’ampliació de la Fundació Joan Miró a Mallorca són dos dels seus projectes més destacats, a banda d’edificis i construccions emblemàtiques com la Torre Colom de Barcelona. El 2011 la Fundació Viladot d’Agramunt li va retre un homenatge.
  Dirigeix el projecte arquitectònic de construcció del Museu de Joguets i Autòmats del 1999 al 2002.
 • Armand Solà
  Més de 25 anys de trajectòria arquitectònica, en què ha dissenyat diverses galeries d’art i botigues arreu de Catalunya i Andorra, realitzant alhora múltiples habitatges publicats en llibres especialitzats.
  Dirigeix el projecte arquitectònic de construcció del Museu de Joguets i Autòmats a partir de 2002, i codirigeix les ampliacions el 2008.
 • Joan Sibina
  Arquitecte especialista en arquitectura de la comunicació i museologia. Ha simultaniejat la professió amb la seva labor docent a diverses universitats del país. Va ser director d’Art de Televisió de Catalunya: creació, conceptualització, disseny i direcció de programes televisius. Ha rebut destacats premis nacionals i internacionals per la seva trajectòria.
  Codirigeix el projecte arquitectònic de les ampliacions el 2008.