MIRÓ I ELS PERSONATGES
El que anomeno femme no és una criatura femenina, és un univers.
-Joan Miró-
La figura humana està tractada a través de signes que es refereixen a conceptes universals. L’home i la dona sovint queden sovint reduïts a una sola part de la seva anatomia: grans caps, peus i cames enormes en contacte amb la terra; ulls, aïllats i inquisitius, o pits femenins, símbol de la maternitat.
Miro_La pedra filosofalPICASSO I MIRÓ
Picasso obeí sempre al temperament, a la rauxa més espontània i natural, al cop d’emoció i de primera intenció. De la mateixa manera, Miró s’expressà amb un tret vital, un gest nascut dels sentiments. Essencialment, amb el negre, el traç de Miró està executat amb el mínim d’elements, però amb la màxima intensitat: una simplificació de colors i de formes fins a retrobar-se amb la puresa elemental.
miro
Miro_EustachePLENSA I MIRÓ
Plensa concep els seus treballs considerant l’epicentre home en la clàssica dualitat de cos i pensament. El cos està sempre implícit en la seva obra i esdevé el seu univers. El concepte del cos entès com un espai de convivència del tel·lúric i de l’orgànic és compartit per Miró.
MIRÓ ÉS MOVIMENT I COLOR
Treballo molt amb els dits: tinc necessitat de participar amb la realitat física de la tinta, del color; cal que m’embruti de cap a peus.
-Joan Miró-
L’intens color mironià es sintetitza en el vermell i el blau en contrast amb el negre, el blanc i el gris, que són emprats com a elements estructuradors de l’espai. El vermell és energia i calor: el sol, els òrgans sexuals i la terra. El groc encarna la lluminositat. El blau ens parla d’equilibri, de placidesa. El verd i el taronja sovint van aparellats. Els porpres i granatosos s’associen amb taques, esquitxos i regalims de pintura.
CALDER I MIRÓ
Calder es va proposar crear obres abstractes dotades de moviment, que reflectissin, gràcies al seu dinamisme, els efectes canviants de la llum. Són estructures de formes orgàniques, suspeses en l’aire, que tenen una certa afinitat amb l’obra del seu amic Miró per la utilització de colors elementals, així com per les línies simples que perfilen en negre la forma, transmeten sensació d’ingravidesa i de moviment.